Kan en kortvarig kombinasjonsbehandling gi bedre livskvalitet? 32 brasilianere fikk prøve både med og uten.

Treatment of hypothyroidism with levothyroxine plus liothyronine: a randomized, double-blind, crossover study.
Archives of Endocrinology and Metabolism, 60(6), 562–572. 2016
Kaminski, J., Miasaki, F. Y., Paz-Filho, G., Graf, H., & Carvalho, G. A. de.
Hva ble undersøkt?

Effekten av en fast kombinasjon av Euthyrox (T4) og Novothyral (T4+T3) på livskvalitet ved lavt stoffskifte. Også tatt blodprøver (stoffskifte, kolesterol, blodsukker), målt vekt, puls og blodtrykk, samt tatt EKG (måler elektrisk aktivitet i hjertet).

Hvordan ble det gjort?

30 kvinner og 2 menn fra Brasil med lavt stoffskifte ble tilfeldig fordelt i 2 grupper som fikk prøve 8 uker med legemidlene og 8 uker uten (brukte sitt vanlige legemiddel med bare T4). Livskvalitet ble undersøkt med skjemaet Health Related Quality of Life (HRQOL). Alle ble undersøkt ved 0, 8 og 16 uker.

Hva ble resultatet?

Blodprøvene viste lavere FT4, men uendret TSH og FT3. Flere med kombinasjonsbehandlingen hadde riktignok høyere FT3 og litt høyere hvilepuls. Det var ingen forskjell i livskvalitet eller andre målinger.
Konklusjon: Kombinasjonsbehandling gitt rutinemessig til alle pasienter med lavt stoffskifte i 8 uker fører ikke til bedring av livskvalitet.

Hvorfor ble studien gjort?

Standard behandling for lavt stoffskifte er legemidler med bare T4. En liten andel pasienter klager på vedvarende symptomer på tross av normale blodprøver og flere forteller om bedring på kombinasjonsbehandling (T4+T3). Tidligere studier har gitt blandede resultater.

Kommentar:

Det kan hende 8 uker er for kort tid til å oppnå en positiv effekt på livskvalitet. Det ble ikke gjort noe forsøk på å velge ut pasienter som har behov for å få T3 i tillegg til T4.

Del på Facebook

Skriv en kommentar

Kommentarer

Jeg fikk jod for høyt stoffskifte sent 2014! Etter stråleeffekt og dropfall begynte jeg med levaxin tidlig 2015, og siden har deg bare gått nedover! Ble mer og mer glemsk, hele min verden var tåkelagt, kiloene bare presset seg på uansett hvor lite jeg spiste eller hvor fysisk aktiv jeg var (noe jeg forøvrig klarte mindre og mindre av) Alle prøver var dog *innafor*! Juni 2017 så raste beina under meg, i overført betydning, jeg klarte ikke lengre å fungere overhodet! Ble sykemeldt, sendt, på ny , til endokrinolog og også til psykisk helseteam fordi også psyken var meget påvirket! Samtidig valgte de, etter at jeg selv etterspurte, å gi meg liothyrnin i tillegg til levaxin. Bare etter 1 uke så følte jeg at jeg, igjen, kunne se klarere farger! Jeg begynte å kunne reflektere meg fram til ting igjen, selve hukommelsen tok noe lengre tid, jeg så ikke lengre etter lyktestolper å treffe! Sakte men, sikkert klarte jeg å begynne å være mer aktiv! Fra august begynte jeg å trene regelmessig, og før årsskiftet hadde jeg klart å ta av 10 av de 30 kiloene som hadde lagt seg på 2,5 år! Så jeg vil si at kombinasjonsbehandling har vært livsnødvendig for min del! Prøvene er ikke mye forandret! T4 har sunket noe, T3 ligger likt! Så det viser jo at kroppen trengte å få tilført T3 direkte! Jeg kan kjenne det om jeg ikke får tatt T3 ca.til riktig tid! Tar 10 mg lio på morgenen, så etterfyller jeg med 10 lio og 75 levaxin midt på dagen! Mvh Lill-Hege.
Skrevet på Mon, 15 Jan 2018 13:20:37 av Lill-Hege Aas-Eng
Begynte med lio 7.nov i tillegg til Levaxin. Merker helt klart at noe har gått seg til. Jeg har fått et aldri så lite snev av arbeidslyst og klarer å gå turer på en time hver dag. Må også nevne at det dukker opp en aldri så liten lykkefølelse av og til🤗 Det meste er kommet etter nyttår, etter at jeg øket til 20 mk ĺio. En studie på bare 8 uker virker på meg lite seriøst.
Skrevet på Mon, 15 Jan 2018 09:55:25 av Aud Pettersen
På kun 8 uger kan man ikke vurdere effekten. For rigtigt mange patienter vil det tage betydeligt længere tid. Så prøv at gøre det samme forsøg i en periode på 2-3 år.
Skrevet på Mon, 15 Jan 2018 08:14:51 av Nette

Neste artikkel